PIERCING
PIERCING
Stadig flere ønsker å velge å gå til et profesjonelt piercingstudio for å få tatt hull i ørene på seg selv eller barna sine. Behandlingen utføres av kosmetiske sykepleiere. Dette er gunstig fordi det er viktig å ha «blikk» for hvor man skal sette piercingen for best mulig resultat.
Hvilke deler av kroppen kan pierces?
Piercing innebærer å lage et hull i huden slik at du kan sette inn et lite smykke eller pyntegjenstand. Piercing i øreflippen er den vanligste typen. Noen velger å pierce ørebrusken – den hardere delen rundt kanten av øret. Andre vanlige steder å pierce er øyebryn, nese, tunge, leppene, navlen, brystvortene og kjønnsorganene.
Vi setter piercing i øre, nese og lepper.
Er piercing av kroppen farlig?
Piercing er sjelden farlig, men lette komplikasjoner forekommer hos rundt halvparten av de som får seg en piercing. De vanligste komplikasjoner er blødning, lokale infeksjoner og arrdannelser. Små skader på tennene og tilbaketrukket tannkjøtt kan oppstå hos personer med tunge- eller leppepiercing. Smykker i munn eller nese kan noen ganger svelges ved et uhell. Allergiske reaksjoner finnes. En sjelden gang kan det forekomme alvorlige komplikasjoner som for eksempel blodforgiftning.
«Høy» ørepiercing
En høy ørepiercing er når ytterkanten av øret – den bruskholdige delen – er piercet. Denne typen piercing har flere komplikasjoner enn øreflipp-piercing. Det er økt risiko for infeksjoner med høy ørepiercing, og disse infeksjonene er vanskeligere å behandle enn infeksjoner i øreflippen. En infeksjon i ørebrusken kan gi varig endret utseende av øret.
Infeksjon i piercingen
Hvis piercingen forårsaker betennelse, vil huden rundt være rød og hoven. Det vil være vondt å ta på piercingen, og det kan sive gult, illeluktende puss fra hullet. Har du slike symptomer, eventuelt også feber, bør du kontakte lege.
Viktig å huske
For å bidra til at gro prosessen skal gå så smidig så mulig er det et par ting som kan være lurt å huske på:
Rent, tørt og luftig
Sørg for at smykket og det nye hullet alltid holdes rent, tørt og luftig.
Dekk til ørene
Det kan være lurt å dekke for ørene når du bruker hårspray, parfyme, sminke, hårfarge osv.
Unngå å bli sittende fast
Vær ekstra forsiktig når du drar klær over hodet slik at øredobbene ikke setter seg fast i klærne.
Ved bading
Hvis du bader i basseng, innsjø eller hav: Vent med å bade så lenge som mulig eller unngå å ha hodet under vann. Etter bading, rengjør med enten renseservietter eller flytende såpe.
Bytt øredobber
Etter ca. 6 uker (ca. 12 uker for brusk) kan du bytte til andre øredobber. Slik fjerner du piercingen: Vask hender og ører grundig, skift gjerne umiddelbart etter du har dusjet/vasket håret. Ta tak i smykket foran på øret. Ta også tak i låsen på baksiden av øret, med den andre hånden. Vri deretter låsen godt frem og tilbake til den løsner. Ta ut øredobben forsiktig og sett inn en ren øredobb.
Det første året
Det tar opptil et år før hullene gror helt, så husk følgende:
- Gå aldri uten øredobber, da hullene kan krympe og/eller vokse ut igjen.
- Vær forsiktig når du skifter øredobber. Fordi huden som har dannet seg inne i hullene er tynn og skjør, er det lett å bli skadet og det oppstår en infeksjon. Rengjør derfor øredobber og hender før byttet, og fortsett å holde området rent, tørt og luftig rundt hullene. Bruker du øredobber med lås, pass på at låsen ikke presses for tett mot baksiden av øret.
- En piercing i øret gjør huden ekstra sensitiv og risikoen for allergi er størst det første året. Derfor bør du være ekstra nøye med valg av øredobber.
- Hvorfor velge å pierce barnets øreflipp hos oss?
- Vi imøtekommer ditt barn og vi piercer ikke barn som selv ikke ønsker det.
- Konsultasjonen for barn inkluderer en samtale om prosessen og vurdering av barnets forståelse og aksept.
- Aldersgrense for øreflipper er 6 år.
- Ørepiercing skal utføres av sykepleier på klinikken.
- Behandlingsområder skal være desinfiserte.
- Du kan få bedøvelse om det er ønskelig.
- Vi har mange fine ørepiercinger i rustfritt stål.
- Gratis konsultasjon, samt riktig og nok informasjon.
- Alt annet i ansiktet har 18 års aldersgrense.
- Etter piercingSå lenge såret væsker betyr det at overflaten inni ikke har grodd ferdig, og man skal vente med å bytte smykker. Selv når det har sluttet å væske og man kan betegne piercingen som «grodd» er overflaten veldig skjør og det er lett for å få små rifter ved bytting, bevegelse på smykket og lignende. Derfor anbefaler vi særlig på barn å vente minst 6 måneder med å bytte smykker selv, gjerne enda lengre